Kilpailut ja teemapäivät

Tästä osiosta löydät tietoa erilaisista koululaisille ja opiskelijoille suunnatuista kilpailuista sekä teemapäivistä, jotka sopivat opetuksen monipuolistamiseen ja mm. aihekokonaisuuksien käsittelemiseen .

Sivun ylälaidassa on linkkejä teemapäivien ja -vuosien sivustoihin, joihin Opetushallitus on tuottanut kouluille soveltuvaa aineistoa teemapäivän - ja vuoden järjestämistä helpottamaan.

Vietä koulussa YK:n ihmisoikeuspäivää 10.12.!

IhmisoikeuspäiväYK:n yleiskokous hyväksyi 10. päivä joulukuuta vuonna 1948 ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen. Vuonna 1950 yleiskokous julisti tämän päivän ihmisoikeuksien päiväksi.

Ihmisoikeuksien päivän tavoitteena on juhlistaa niitä oikeuksia, joista nautimme päivittäin. Ihmisoikeudet eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyyksiä kaikkialla maailmassa. Päivän toisena tärkeänä tavoitteena on muistuttaa oikeuksien mukanaan tuomista velvollisuuksista, sekä jokaiselle kuuluvasta vastuusta edistää ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti.

Ihmisoikeuspäivää koulussa voit viettää vaikka osallistumalla Koulurauha 2016–2017 kampanjaan. Toimintaopas löytyy edu.fi -sivuilta. Monipuolista kouluille sopivaa materiaalia voit hakea myös järjestöjen tuottamilta ihmisoikeudet.net -sivuilta. Jos haluat syventää omaa osaamistasi perus- ja ihmisoikeuksista, tutustu koulutusluentoihin osoitteessa ihmisoikeuskeskus.fi

Inspiraatiota ja materiaaleja ihmisoikeuspäivän viettoon koulussa löydät sivuilta:

Ihmisoikeuskeskus

Ihmisoikeuskeskuksen lakisääteisiin tehtäviin kuuluu perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvän koulutuksen ja kasvatuksen edistäminen. Tutustu työhön keskuksen verkkosivuilla.

Yhdenvertaisuusmateriaalit

Lapsenoikeudet.fi-sivuston yhdenvertaisuusmateriaalit.

Mitä ihmisoikeudet ovat?” -pienoiselokuva (Ihmisoikeuskeskus)

Katso video (3 min.) ja tutustu tapauksiin.

Perus- ja ihmisoikeudet (Suomi.fi)

Suomen kansainvälinen ihmisoikeuspolitiikka (Ulkoasiainministeriö)

Ihmisoikeudet.net (Ihmisoikeudet.net on Amnestyn Suomen osaston, Ihmisoikeusliiton, Suomen YK-liiton ja Maailma.netin yhteistyöhanke)

Ihmisoikeuksien käsikirja (Opetushallitus)

Human Rights Day (OHCHR)

Friidu ja Fredi -sähköiset kirjat (Suomen YK-liitto ry)

Tietoa tyttöjen ja poikien ihmisoikeuksista. Aineistot: yläkoulu, toinen aste

Ihmisoikeuspeli.fi (Ihmisoikeusliitto)

Yhdenvertaisuuteen ja syrjinnän poistamiseen pureutuva verkkopeli. Aineistot: nuoret ja aikuiset

Moninaisuus on meissä -video (SETA ry)

Setan ja Transtukipisteen materiaalit

IhmisoikeuspäiväIhmisoikeuspäivä 10.12. muistuttaa jokaiselle kuuluvasta vastuusta edistää ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti. Päivän viettoon ja aiheen käsittelyyn lukukauden aikana on tarjolla materiaaleja, tutustu!