Delta


Under Delta har vi samlat information om tävlingar och temadagar, som är riktade till och lämpar sig för skolan. 

I balken ovan finns länkningar till årligt återkommande temadagar, där Utbildningsstyrelsen är samarbetspart.

Anmäl din läroinrättning till Ungdomsvalet som ordnas i samband med presidentvalet 2018!

Anmäl din läroinrättning till Ungdomsvalet som ordnas i samband med presidentvalet 2018!Ungdomsvalet är ett utmärkt undervisnings- och läroevenemang för alla grundskolor och läroinrättningar på andra stadiet runtom i Finland. I Ungdomsvalet röstar de unga i läroinrättningen om vem som skulle bli de ungas president i Finland. Avsikten är att stöda elevernas och studenternas intresse för val. Att lära sig att rösta som ung bär långt in i framtiden. Se till att också er skola är med och röstar!

Anmälningen till Ungdomsvalet pågår

Anmälningen sker enkelt genom en elektronisk blankett på adressen www.ungdomsvalet.fi. Läroinrättningens kontaktperson får en bekräftelse och anvisningar för valet per e-post. Sista anmälningsdag är 5.1.2018.

Ungdomsvalet är lätt att ordna tillsammans med de unga. I Ungdomsvalet röstar man på samma presidentkandidater som i det egentliga valet. Läroinrättningarna ordnar valet som ett urnval och vid behov ordnas två valomgångar. Läroinrättningarna ordnar den första valomgången under en valfri dag under perioden 9-12.1.2018 Finlands Ungdomssamarbete Allians sammanställer alla röster till ett nationellt resultat. Om ingen av kandidaterna får över hälften av de godkända rösterna i den nationella rösträkningen, ordnas en andra valomgång 16-19.1 mellan de två kandidater som fått flest röster av de unga.

Vilka löften ger presidentkandidaterna till de unga?

I december publicerar Allians intervjuer med alla presidentkandidater på sin YouTube-kanal. Kandidaterna svarar på de ungas kniviga frågor: vi utredde bland annat vilka löften kandidaterna ger till de unga, hur de skulle bekämpa klimatförändringen och om de kan dabba.

Följ Ungdomsvalet på Facebook, Twitter och Instagram @Nuorisovaalit !

Finlands Ungdomssamarbete Allians rf är en nationell service- och intresseorganisation för ungdomsarbete. Allians är en politisk och religiöst obunden samarbetsorganisation vars medlemskår utgörs av över 120 nationella ungdomsorganisationer och föreningar inom fostringssektorn.

Ungdomsvalet är ett utmärkt undervisnings- och läroevenemang för alla grundskolor och läroinrättningar på andra stadiet runtom i Finland. I Ungdomsvalet röstar de unga i läroinrättningen om vem som skulle bli de ungas president i Finland. Avsikten är att stöda elevernas och studenternas intresse för val.