Finland 100 år

Utbildningsstyrelsen uppmuntrar alla daghem, skolor och läroanstalter i Finland att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum på olika sätt i undervisningen och i all annan verksamhet under läsåren 2016–2017 och 2017–2018.

Finlands 100-årsjubileum 2017 är vår generations mest betydelsefulla jubileumsår. Under jubileumsåret har daghem, skolor och läroanstalter en möjlighet att förstå det förflutna, uppleva året tillsammans och skapa riktningen för Finlands framtid.

Jubileumsårets program sammanställs av projektet Finland 100 år, som finns vid statsrådets kansli. Finlands självständighet firas 2017, och delvis redan under slutet av hösten 2016, med ett mångsidigt och brett program och olika projekt. Jubileumsårets tema är ”Tillsammans”. Temat ger möjligheter att utveckla en verksamhetskultur som främjar gemenskap.

Skolornas programguide för jubileumsåret

Utbildningsstyrelsen informerar daghem, skolor och läroanstalter om jubileumsåret genom meddelanden och här på webbplatsen och presenterar projekt, pedagogiskt material, idéer och god praxis i samarbete med projektet Finland 100 år och andra samarbetspartner.

Tävlingar, evenemang och turnéer

I Finland 100-guiden finns olika programprojekt för lärandet som är riktade till elever och studerande i alla åldrar. De svenskspråkiga projekten finns i slutet av guiden på sidorna 210-234. Nedan några plock ur guiden.

Fira Tillsammans
Fira tillsammans! (s. 214)
Skolmusik
Skolmusik (s. 217)

Läsäventyret
Det stora läsäventyret börjar i januari. Det stora läsäventyret bjuder in hela Finland till ett temaår som lyfter fram barn- och ungdomslitteraturen, och läsning som hobby (s. 220)

Guide för skolor och läroanstalter

Finland 100