FAQ-usein kysyttyä

Miten lähden ohjelmaan mukaan?

Rekisteröi koulusi mukaan eTwinningin keskusportaalissa. Aikarajaa ei ole. Täytä nelisivuinen lomake, johon pääset suoraan etusivulta. Kun olet rekisteröitynyt, saat käyttöösi salasanat ja tunnukset, joilla pääset portaalin työtilaan käyttämään erilaisia työvälineitä, kuten eurooppalaisten koulujen partnerinhakua. Koulusta voi useampikin opettaja rekisteröityä, mikäli kyseessä ovat täysin eri projektit eri kumppanikoulujen kanssa (kannattaa kuitenkin miettiä, olisiko järkevämpää tehdä ainerajat ylittävää projektiyhteistyötä useamman opettajan kesken!). Muutoin koulun opettajat voivat käyttää ovat yhteisesti salasanoja ja tunnuksia, jotka rekisteröinnin tehnyt opettaja on saanut. Kun olet rekisteröitynyt, muut rekisteröityneet eurooppalaiset oppilaitokset näkevät partnerinhakutyökalun kautta tietosi ja voivat ottaa sinuun yhteyttä ehdottaakseen eTwinning-yhteistyötä.Vois itse myös alkaa etsimään ystävyyskoulua Euroopasta.

Mitä teen, kun mielenkiintoinen ystävyyskoulu on löytynyt?

Seuraavaksi siirrät kyseisen oppilaitoksen työtilassasi partnerinhaku-työkalun kautta minun ehdokkaani-listalle, josta löydät yhteistyön vahvistussymbolin. Vahvistaessa kumppanuutta sinulta pyydetään projektikuvaus. Toisen koulun on ensin oman työpöytänsä kautta hyväksyttävä lähetetty kumppanuuspyyntö (koulu saa tästä suoraan tiedon). Tämän hyväksynnän jälkeen virallinen kumppanuuden hyväksymispyyntö lähtee molempien koulujen kansallisiin tukipalveluihin molemmissa maissa. Virallisesta hyväksynnästä saat tiedon 7 päivän kuluessa.

Entä jos minulla on jo kumppanikoulu?

Pyydä toista koulua rekisteröitymään ja pyytäkää kumppanuudelle vahvistusta. Näin olette ohjelmassa virallisesti mukana ja voitte hyödyntää sähköisiä työkaluja yhteistyössänne. Voitte myös osallistua ohjelmassa järjestettäviin kilpailuihin.

Mistä saan eTwinning-tunnuksen/logon?

Kun kumppanuus on virallisesti vahvistettu kansallisissa tukipalveluissa, voit ladata pdf-muotoisen kumppanuus-logon portaalin työtilasta kohdasta eTwinning-merkki.

Pitääkö minulla olla valmis projekti-idea, kun rekisteröidyn?

Ei välttämättä, mutta on suositeltavaa, että sinulla on jonkinlainen yhteistyöehdotus, jotta sinun on helpompi ottaa yhteyttä muihin eurooppalaisiin oppilaitoksiin. Kun rekisteröidyt, sinun tulee jättää tietoja siitä, mihin aineisiin liittyvää yhteistyötä haluat projektissa tehtävän.

Onko yhteistyölle rajoitteita? Pitääkö toiminnasta raportoida?

Kaikki pedagoginen yhteistyö ainekohtaisesti ja ainerajojen yli on eTwinningissä sallittua. Mukana voivat olla oppilaat, opettajat, rehtorit, kirjastot jne. Jotta kansalliset tukipalvelut voisivat seurata koulujen yhteistyötä paremmin, on portaalin työtilassa projektin seurantakortti, jota on toivottavaa täyttää projektin edistyessä. Muuta erillistä raportointia ei ole.

Entä jos en halua enää uusia yhteydenottoja?

Kun koulu on löytänyt kumppanin, eikä halua enää muita yhteydenottoja uusilta, pontentiaalisilta kumppaneilta, voi koulu valita tilakseen "varattu" (näkyy punaisena pallukkana koulun nimen vieressä). Tämä tapahtuu rekisteröitymällä omille eTwinning-sivuille ja valitsemalla kohdan Profiili. Kysymykseen Koulu on avoin useammalle projektille voi valita EI, jolloin koulun tila muuttuu varatuksi. Vastaavasti jos koulu haluaa liittää projektiinsa uuden koulun, tämän kohdan täytyy olla KYLLÄ-tilassa.

Miten Twinspacea käytetään?

Twinspace on sinun kumppanuudellesi räätälöity sähköinen työtila. Se avautuu molempien koulujen käyttöön (opettajat automaattisesti tilan hallinnoijia) heti, kun kumppanuus on virallisesti vahvistettu.TwinSpacessa voit rakentaa projektille tiedostoja, kerätä sinne esim kuvamateriaalia tai esityksiä ja jopa rakentaa projektille pienimuotoisen www-sivun. TwinSpacen voi halutessaan julkaista. Kannattaa tutustua ensin esim kahden opettajan kesken - myöhemmin tilaan voi kutsua myös oppilaita jäseniksi. Jäsenien oikeudet ovat aina rajoitetut. Vain hallinnoijalla on oikeus esim uusien kansioiden ja sivujen rakentamiseen. Opettajan täytyy aina antaa ensin tunnukset oppilaille työtilan 'minun ryhmäni' kohdan kautta. Tunnukset menevät oppilaiden sähköpostiin, joten opettajalla täytyy olla osoitteet tiedossa etukäteen.

Kuinka voin osallistua eTwinningin ammatillisen kehityksen työpajoihin ja seminaareihin?

Ilmoitamme täydennuskoulutusmahdollisuuksista uutiskirjeessäämme ja Facebook-sivuillamme.

Mistä apua, jos tulee ongelmia?

Ota ensimmäiseksi yhteys Opetushallitukseen kansalliseen eTwinning-tukipalveluun, yrjo.hyotyniemi (at) oph.fi. Voit esittää kysymyksiä alustan helpdesk-toiminnon kauttaa.

© Opetushallitus | etunimi.sukunimi@oph.fi | Tulosta
27.02.2018