Ajatuksia ja näkemyksiä tapakasvatuksesta

Tähän osioon ovat eri ikäiset ja eri alojen asiantuntijat kirjoittaneet tapakasvatuksen merkityksestä, tarpeellisuudesta ja läsnäolosta omassa elämässä. Kirjoittajat lähestyvät tapakasvatusasiaa erilaisista näkökulmista, jokainen omalla tavallaan omilla tavoillaan. Tapakasvatus koskettaa meitä kaikkia jokaisena päivänä kaikkialla.

Ensivaikutelma ihmisten kohtaamisessa syntyy kolmessa sekunnissa ja perustuu havaintoon ulkokuoresta. Sen jälkeen ihmistä arvioidaan hänen käyttäytymisensä perusteella. Hyvät tavat eivät vain kaunista, vaan ovat käyntikorttimme kaikkialla. Tapakasvatus on lapsen oikeus ja hyvät tavat ovat osa hyvinvoivan lapsen arjen taitoja. Hyvät ja yhtenäiset käytöstavat ovat perusedellytys toimivalle vuorovaikutukselle, jossa luodaan turvallisuutta ja sivistyneen kanssakäymisen perusta.Myönteinen ajattelu ja muiden kunnioittaminen, hyvien tapojen ottaminen osaksi jokaista hetkeä, pienet sanat kuten kiitos, ole hyvä, anteeksi – kaikki ne lisäävät hyvinvointia, viihtymistä ja välittämistä kouluissa.

Hyvät tavat läsnä kesäleirillä

Olin kesäkuun alussa teatterileirillä Mäntsälässä. Leirillä oli tärkeää ja mukavaa yhdessä tekeminen, teatteri, yhteiset keskusteluhetket ja toisten leiriläisten huomioiminen. En itse kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta kun minua pyydettiin kirjoitusta, ymmärsin, että myös hyvät tavat korostuivat leirimme aikana.
Leiri aloitettiin joka aamu yhteisellä leikkihetkellä. Toisena aamuna leiriläisille järjestettiin heimoneuvosto, jossa jokainen leiriläinen sai pudottaa laatikkoon itse keksimänsä leirisäännön, joka luettiin lopuksi kaikkien kuullen. Jos lapussa oli hyvä sääntö, se hyväksyttiin aplodeilla. Leiriläisten keksimiä sääntöjä olivat mm.

”Ei kiusata!”
”Hyvä ilmapiiri.”
”Kuunnellaan toisia.”

Myös paljon muita oleellisia sääntöjä keksittiin, jotka leirillä myös toteutuivat! Leirisääntö -laput kiinnitettiin seinälle, josta niitä sitten saattoi käydä muistelemassa leiripäivien aikana. Ensimmäisellä improvisaatiotunnilla käytiin oleellisia sääntöjä läpi siitä, miten esimerkiksi teematunnilla käyttäydytään. Sovimme, että ei puhuta toisten puheen päälle ja viitataan aina, jos on asiaa. Harjoitus ja sääntöjen keksiminen oli kivaa, ja niitä kelpoisia sääntöjä tuli paljon!

Yhteisruokailua ja hyviä tapoja

Kun oli ruokailun aika, leiriläiset pesivät ensin kätensä ja hakivat omat astiansa repuistaan. Sen jälkeen he menivät jonoon odottamaan vuoroaan. Ruokaa sai ottaa itse, mutta piti pitää huoli, että otti vain sen verran mitä jaksoi syödä. Kun ruoka oli otettu, mentiin pöytään istumaan. Pöytätavat ja ruokailu sujui hyvien tapojen mukaisesti, ja ruoka oli hyvää. Ehkä välillä joku saattoi unohtaa miten pöydässä kuului syödä, mutta ei se haittaa, pääasia että edes yritettiin käyttäytyä. Kun leiripäivä oli ohi, sanottiin hymysuin ”moikka!” ja lähdettiin iloisin mielin kotiin. Leiristä jäi hyvät muistot, ja ehkä muutama käyttäytymisvinkkikin opittiin viikon aikana tulevaisuutta varten.

Vilja
13-vuotias peruskoululainen

"Sovimme, että ei puhuta toisten puheen päälle ja viitataan aina, jos on asiaa. Harjoitus ja sääntöjen keksiminen oli kivaa, ja niitä kelpoisia sääntöjä tuli paljon!": kertoo Vilja 13-vuotias peruskoululainen.

Jaa hyvä käytäntö!

Hyvät käytännöt -verkkopalvelu
Tutustu palvelussa muiden käyttäjien kehittämiin hyviin käytäntöihin tai ehdota itse uutta.

Tapakasvatus mediassa

Tapakasvatus (Scoop.it)
Tapakasvatuksen Scoop.it-sivulle on kerätty mediassa julkaistuja uutisia ja artikkeleita tapakasvatuksesta.