Ajatuksia ja näkemyksiä tapakasvatuksesta

Tähän osioon ovat eri ikäiset ja eri alojen asiantuntijat kirjoittaneet tapakasvatuksen merkityksestä, tarpeellisuudesta ja läsnäolosta omassa elämässä. Kirjoittajat lähestyvät tapakasvatusasiaa erilaisista näkökulmista, jokainen omalla tavallaan omilla tavoillaan. Tapakasvatus koskettaa meitä kaikkia jokaisena päivänä kaikkialla.

Ensivaikutelma ihmisten kohtaamisessa syntyy kolmessa sekunnissa ja perustuu havaintoon ulkokuoresta. Sen jälkeen ihmistä arvioidaan hänen käyttäytymisensä perusteella. Hyvät tavat eivät vain kaunista, vaan ovat käyntikorttimme kaikkialla. Tapakasvatus on lapsen oikeus ja hyvät tavat ovat osa hyvinvoivan lapsen arjen taitoja. Hyvät ja yhtenäiset käytöstavat ovat perusedellytys toimivalle vuorovaikutukselle, jossa luodaan turvallisuutta ja sivistyneen kanssakäymisen perusta.Myönteinen ajattelu ja muiden kunnioittaminen, hyvien tapojen ottaminen osaksi jokaista hetkeä, pienet sanat kuten kiitos, ole hyvä, anteeksi – kaikki ne lisäävät hyvinvointia, viihtymistä ja välittämistä kouluissa.

Yhteiselämän pelisäännöt – avain aikuisten maailmaan?

Soitat ovikelloa, kätesi hikoavat ja yrität muistaa, mitä opo kertoi työhaastatteluun valmistautumisesta. Olet lukenut opon antamat esitteet edes takaisin ja kuunnellut vanhemmiltasi tarinoita vanhoista hyvistä ajoista. Kuitenkin sinusta tuntuu, ettet ole vielä 100-prosenttisen valmis tulevaan koitokseen: työhaastatteluun. Ensimmäiset haastattelut ovat aina pelottavia. Se on hyppy tuntemattomaan samalla tavalla kuin silloin, kun ajoit ensi kerran pyörää ilman apupyöriä tai hyppäsit uima-altaaseen kympistä. ”Valmistaudu hyvin”, sanovat opo ja äiti – mutta mitä se tarkoittaa? Yksi asia on ainakin varma: yhteiselämän pelisäännöt täytyy olla hallussa.

Päivittäin kohtaamme lukuisia ihmisiä: vanhemmat aamiaispöydässä, luokkakaverit ja opettajat. Yhteiselämän pelisääntöihin kuuluu, että kaikkia tulee kohdella reilusti, ystävällisesti ja kunnioittavasti. Ilman näitä pelisääntöjä arki ei sujuisi, sillä osoittamalla kunnioitusta saa myös osakseen kunnioitusta. Kun ihmiset kunnioittavat toisiaan syntyy yhteisö, joka hyödyntää kaikkien jäsentensä taitoja ja kohtaa ongelmat yhdessä. Työnteon sujumisen kannalta yhteisön muodostuminen on ensiarvoisen tärkeää. Työnantajalle toimiva työyhteisö on ihannetilanne. Mutta mitä tapahtuu, jos et pysty pelaamaan sääntöjen mukaan? Jos käyttäydymme huonosti kotona, saamme kotiarestia tai koulussa jälki-istuntoa. Ennen pitkään saamme anteeksi vanhemmiltamme, mutta onko tuleva työnantajasi yhtä ymmärtäväinen ja kuuluuko hänen edes olla?

Yhteiskunta muuttuu nopeammin kuin voimme käsittää. Me nuoret olemme kehityksessä mukana, mutta muista, ettei kaikki ennen sinua ollut ole ”so last season”. Käytöstavat eivät ole enää niin yksiselitteisiä kuin ennen. Tietenkin jotkut vanhat tavat kuten aikuisille nöyristely voivat antaa sinusta jäykän kuvan. Kaikilla työpaikoilla on eri tunnelma ja yhteishenki. Meidän nuorten tuleekin käytöstapojen rinnalla opetella lukemaan peliä. Muutama nyrkkisääntö on hyvä muistaa, kun menet ensimmäiselle työpaikalle. Kunnioita muita ja ole nöyrä, mutta muista aina näyttää vähän luonnettakin. Jos kätellessäsi katsot silmiin, et keskeytä toisia tai puhu ruoka suussa, olet hyvällä tiellä ansaitsemassa työkaveriesi kunnioitusta.

Meille opetetaan käytöstapojen rinnalla myös yksilöllisyyden arvostamista. Kilpailu työnhaussa on armotonta ja nuoren pitää erottua kuin neula heinäsuovasta hakijapinon joukosta. Meidän pitää antaa jotakin, mitä kukaan muu hakija ei pysty antamaan. Pitää kuitenkin muistaa, että työpaikka on virallinen ympäristö ja kaikkea ei voi laittaa yksilöllisyyden piikkiin. Pukeudu siististi, pidä hameen helma pitkänä sekä ole reippaana ja hyvin levänneenä aamulla töissä.

Sosiaalinen lahjakkuus on nykyään erittäin arvostettuja. Sosiaalista lahjakkuutta et voi oppia vanhemmiltasi tai kirjoista lukemalla. Se on taito, joka sinun tulee oppia seuraamalla ympäristöäsi ja sinua ympäröiviä ihmisiä. Nykyään kaverit, viihde ja tieto löytyvät kaikki internetistä. Hienoa, että kehitys kehittyy ja yhteiskunta uudistuu, mutta unohtuuko meiltä tyystin inhimillisen kommunikoinnin taito? Mukavuusalueemme on koneella, jossa voimme pitää tietyn etäisyyden ja ilmaista tunteet uusimpien hymiöiden avulla. Puhuminen on tarpeetonta. Opimme kieliä ja pystymme tutustumaan maailmaan ihan uudella tavalla. Kaikki tieto on meille vain parin vaivaisen klikkauksen päässä. Kuitenkaan Wikipediasta emme opi kokemuksia, tunteita ja elämänviisauksia. Tämän kaiken voit saada vain ja ainoastaan sinua vanhemmilta ja, niin vaikeaa kuin se onkin välillä myöntää, tässä asiassa viisaammilta.

Mieti siis käytöstapojen merkitystä, hengitä syvään ja avaa ovi. Astele rohkeasti sisään ja ole oma loistava itsesi eikä mitään muuta. Tiedän, miltä se jännitys tuntuu, sillä kirjoitin tämän tekstin ensimmäisestä kunnon työpaikastani. Haastattelupäivänä en pystynyt keskittymään koulussa ja tauotta tarkistin muistiin kirjoittamiani faktoja tulevasta työnantajasta. Soitin äidille paniikissa ennen kuin poistuin kotiovesta. Äiti vielä kerran kertasi asiat, jotka tulisi muistaa kohta alkavassa haastattelussa, ja rauhoituin.

Minua jännitti ja hikoilin, mutta sain kesätyöpaikan ja meinasin räjähtää onnesta. Loppujen lopuksi tämä oli yksi elämäni parhaista kokemuksista, jota en tule koskaan unohtamaan. Minua arvostetaan ja kohdellaan yhdenvertaisena. Teen työt innostuneena sillä näen, että panostani arvostetaan, jopa niin paljon että joku haluaa maksaa siitä rahaa. Sain tästä kokemuksesta upean unohtumattoman kuvan maailmasta, joka vaikuttaa joskus pelottavalta ja tylsältä. Maailmasta, jossa ei ole lomaa ja pitkästyttäviä työpäiviä. Oikeasti töissä on hauskaa ja tärkeintä on muistaa, että olet osa yhteisöä, joka arvostaa sinun osaamistasi. Joten kohtalontoveri: jäitä hattuun ja muista, että pahemmastakin on selvitty.

Tervetuloa työmaailmaan, aikuisten maailmaan!

Emma Rantanen, 17
Kesäharjoittelija Taloudellisessa tiedotustoimistossa

Kirjoittaja oli Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelussa Taloudellisessa tiedotustoimistossa kesällä 2014.

"Ensimmäiset haastattelut ovat aina pelottavia. Se on hyppy tuntemattomaan samalla tavalla kuin silloin, kun ajoit ensi kerran pyörää ilman apupyöriä tai hyppäsit uima-altaaseen kympistä. 'Valmistaudu hyvin', sanovat opo ja äiti, mutta mitä se tarkoittaa? Yksi asia on ainakin varma: yhteiselämän pelisäännöt täytyy olla hallussa", kirjoittaa kesäharjoittelija Emma Rantanen Taloudellisesta tiedotustoimistosta.

Jaa hyvä käytäntö!

Hyvät käytännöt -verkkopalvelu
Tutustu palvelussa muiden käyttäjien kehittämiin hyviin käytäntöihin tai ehdota itse uutta.

Tapakasvatus mediassa

Tapakasvatus (Scoop.it)
Tapakasvatuksen Scoop.it-sivulle on kerätty mediassa julkaistuja uutisia ja artikkeleita tapakasvatuksesta.