Lukiokoulutus

Lukiokoulutuksen sivuilta löytyy aineistoja oppiaineittain. Lisäksi kannattaa tutustua Materiaaleja ja työtapoja -osioon, josta löytyy myös materiaalia eri oppiaineiden opetuksen monipuolistamiseen.

Kilpailuja ja teemapäiviä löytyy kootusti ko. otsikon alta.

Ajankohtaista lukiokoulutuksessa

Lukiodiplomit

Uudet lukiodiplomitehtävät lukuvuodelle 2018–2019 julkaistu

Opetushallitus on julkaissut kuvataiteen, käsityön ja median lukiodiplomien tehtävät lukuvuodelle 2018–2019. Tutustu myös aiemmin julkaistuihin eri oppiaineiden tehtäviin.

Kulttuuriperintökasvatuksen seura

Kansainvälinen maailmanperintöpäivä 18.4. – kaikki suomalaiset koulut ja päiväkodit mukaan!

Tänä vuonna päivän teemana on Heritage for Generations. Poimi ideoita kansainvälisen maailmanperintöpäivän viettoon päiväkodissa tai koulussa. Testaa tunnetko Suomen seitsemän perintökohdetta tai haluaisitteko jakaa videoesityksen aiheesta muidenkin katsottavaksi?

Kansallinen veteraanipäivä

Kansallista veteraanipäivää vietetään 27.4.

Kouluja kannustetaan huomioimaan opetuksessaan Kansallinen veteraanipäivä. Veteraanijärjestöjen edustajat tulevat mielellään kouluihin puhujiksi tai haastateltaviksi. Katso vinkit päivän viettoon.

Mitä tarkoittaa? -oppimateriaali

Mitä tarkoittaa? - Uusi oppimateriaali monilukutaidosta

Mitä tarkoittaa? -oppimateriaali tarjoaa nuorille ja nuorten kanssa toimiville opettajille ja kasvattajille sarjan videoteoksia ja niihin liittyviä tehtäviä. Yksi keskeinen kysymys on keinoälyn kehittyminen ja sen vaikutukset.

Tilastokilpailu

Osallistu tilastojulistekilpailuun!

Opi tilastollista ajattelua ja menetelmiä hauskan tilastojulistekilpailun avulla. Kilpailussa on kolme sarjaa: yläkoulu ja lukio/ammatilliset oppilaitokset sekä uutena sarjana yliopistot ja ammattikorkeakoulut ilman ikärajaa.

Tubetatonni

Tonnin tubetuskilpailu nuorille

Mokat, opit ja opetukset rahasta – niistä kertomalla voi voittaa tuhat euroa nuorille suunnatussa #Tubetatonni-kilpailussa. Tarkoitus on saada nuoret pohtimaan rahankäyttöään ja jakamaan kokemuksiaan muille.Kilpailu on auki 18.2. saakka.

Joutsen

Svinhufvud – Suomen itsenäisyyden tekijät ja vaiheet -sivusto

Sivuston opiskelijatyöosio on tarkoitettu kaikille oppilaitoksille. Osiossa julkaistaan Suomen itsenäistymisvaiheita 1917–1920 sekä Suomen historian käännekohtia paikallisesta näkökulmasta käsitteleviä opiskelijatöitä.

Ilmoita oppilaitoksesi Nuorisovaaleihin presidentinvaalissa 2018

Nuorisovaalit on osa oppilaitosten demokratiakasvatusta. Tavoitteena on tukea oppilaiden ja opiskelijoiden kiinnostusta vaaleja kohtaan, sillä äänestämisen oppiminen nuorena kantaa pitkälle tulevaisuuteen.

Kuvituskuva

Materiaalia väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisystä kouluille

Väkivaltaista radikalisoitumista ja ekstremismiä eli ääriajattelua voidaan parhaiten torjua ennaltaehkäisevällä työllä. Siinä koululla ja opetustoimella on muiden toimijoiden ohella merkittävä rooli. Edu.fi-sivustolle on koottu ajankohtaista taustatietoa väkivaltaisesta ekstremismistä, tietoa sen ehkäisystä sekä erilaisia aineistoja opettajien ja koulun johdon tueksi.

Kamerakynä

Käsikirja kamerakynän pedagogiikkaan

Kamerakynän pedagogiikka hyödyntää videokuvaa opetuksessa. Menetelmässä kameraa käytetään kynän tavoin oppilaan ajattelun ja oppimisen välineenä.

Talous tutuksi -koulutukset syksyllä 2017

Opetushallitus järjestää elo-syyskuun taitteessa jälleen Talous tutuksi -koulutuksia yhteistyössä Finanssiala ry:n, Pörssisäätiön, Suomen Pankin, HYOL ry:n ja Taloudellisen tiedotustoimiston kanssa. Koulutusten teema on Talous ja teknologia.

Kuvituskuva

Lukion puheviestintätaitojen opettamisen tueksi materiaalia

Lukion puheviestintätaitojen opettamisen tueksi on julkaistu materiaalia. Aineisto tukee puheviestinnän päättökokeeseen valmistumista ja koesuoritusten arviointia ja on tarkoitettu sekä opettajille että opiskelijoille.

Kuvituskuva

Tutustu videokuvaamiseen pedagogisesta näkökulmasta

Kaikki kuvaa EDU on Opetushallituksen rahoittama ja tuotantoyhtiö Amazementin toteuttama opettajainkoulutushanke, joka tarjoaa maksuttomia ja itsenäisesti suoritettavia verkkokursseja opettajille.

Triplet-logo

Triplet tuo uutiset luokkahuoneeseen

Peruskoulun ja toisen asteen oppilaitokset voivat hyödyntää maksutonta Yle Uutisluokka Triplet -palvelua, joka tekee uutisista valmista opetusmateriaalia ja näin auttaa yhdistämään ajankohtaiset asiat osaksi opetusta. Joka arkipäivä käsitellään kolmea uutista, joista on tarjolla uutisvideoihin tehtyä taustamateriaalia ja tehtäviä opettajien käytettäväksi luokkahuoneessa.

Kopiraittilan koulu

Kopiraittilan koulu – uusi tekijänoikeuden opetusmateriaali verkossa

Mitä tekijänoikeudet ovat ja kuinka ne näkyvät koulumaailmassa ja nuorten arjessa? Millä tavalla verkossa olevaa materiaalia voi hyödyntää projektitöissä? Näihin ja lukuisiin muihin opettajia ja oppilaita askarruttaviin tekijänoikeuskysymyksiin löytyy vastaus Kopioston tuottamasta uudesta verkossa olevasta maksuttomasta pelillisestä opetusmateriaalista Kopiraittilan koulusta.

Mennään museoon! -viikko 2016

Mennään museoon! -viikkoa vietetään lokakuun alussa

Koululaisten ja opiskelijoiden Museoviikko järjestetään 4.-7.10.2016, ja viikon erityisteemana on mediakasvatus. Museoissa järjestetään silloin useita opastuksia ja työpajoja. Mennään museoon! -viikolle voi ilmoittautua Museot.fi-sivuston näyttelykalenterin päivitystunnuksilla samalla tavalla kuin Museoviikolle.

Talous tutuksi

Talous tutuksi -koulutuksia syyskuussa 2016

Opetushallitus järjestää syyskuun alussa Talous tutuksi -koulutuksia Tampereella, Oulussa ja Helsingissä. Koulutusten teema on Talous ja arki.

Suomi 100 -logo

Suomi 100 -opas kouluille ja oppilaitoksille

Opetushallitus on julkaissut opettajille suunnatun Suomi100 -oppaan ja kannustaa kouluja ja oppilaitoksia huomioimaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden mahdollisimman monipuolisesti.

Operaatio maailmanperintö -logo

Operaatio maailmanperintö -peli julkaistu

Operaatio maailmanperintö on yhteistoiminnallinen oppimispeli maailmanperinnöstä yli 12-vuotiaille. Peli ohjaa pohtimaan kulttuuri- ja luonnonperinnön merkitystä ja tutustuttaa pelaajat Suomen maailmanperintökohteisiin.

Kuvituskuva

Kerro, millainen on sinun eduskuntasi!

Minun eduskuntani -muistitiodonkeruu haastaa Suomen koululaiset kertomaan näkemyksiään eduskunnasta, kansanedustajista ja kansalaisvaikuttamisesta. Minun eduskuntani -keruu kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden hankkeisiin. Keruuaineistoista on tarkoitus koota julkaisu syksyyn 2017 mennessä.

Finna.fi-logo

Finna.fi-palvelusta aineistoja opetuskäyttöön

Finna.fi-palvelu kokoaa yhteen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoja, kuten valokuvia, kirjoja, taideteoksia ja äänitteitä. Palvelussa saa esiin 200 000 avoimesti lisensioitua kuvaa suomalaisesta kulttuuriperinnöstä ja palvelusta voi hakea opetuksen käyttöön käyttöoikeuksiltaan soveltuvat kuvalliset aineistot.

Yle-logo

Vähemmän kokeita, vastuuta oppilaille - Ylen Koulukorjaamo seuraa uutta oppimismallia

Koulukorjaamo-sarja seuraa vantaalaisia opettajia, jotka muuttavat koulunsa opetusta yksilöllisempään suuntaan. Uudistajien mielestä perinteinen luentotyyppinen opetus passivoi oppilaita ja pudottaa osan kelkasta. Sarjan ensimmäinen osa esitetään A-studiossa 8.2. ja sarja jatkuu koko kevään ajan.

Museoviraston logo

Museovirasto julkaisi kuvia koulujen käyttöön

Museovirasto helpotti koulujen kuvapulaa julkaisemalla Flickr:ssä noin 700 kuvaa 1900-luvun Suomesta koulujen käyttöön. Kuvat on tallennettu hyvälaatuisina jpg-kuvina ja niitä voidaan kouluissa käyttää minkä tahansa oppiaineen missä tahansa tehtävissä.

School Education Gateway

Osallistu School Education Gateway -sivuston yhteisöihin

Opettajia kutsutaan osallistumaan School Education Gateway -portaalin yhteisöihin ja kampanjoihin. Thunderclap -kampanja järjestetään Maailman opettajien päivänä 5.10.

Yritys hyvä 2016 -kilpailu

Yritys Hyvä -kilpailu järjestetään tänä lukuvuonna 5.9.2016–19.2.2016. Kilpailun tavoitteena on innostaa yrittämään ja siinä on neljä eri ikäisille suunnattua sarjaa.

Talous tutuksi -koulutukset syksyllä 2015

Talous tutuksi -koulutuksen järjestetään syksyllä 2015 kolmella paikkakunnalla. Maksuton koulutus kestää päivän ja sen teemana on "Talous on politiikkaa".

Suomalainen kirjoituskilpailu

Suomalainen kirjoituskilpailu 2015

Suomalainen kirjoituskilpailu haastaa lukiolaiset pohtimaan kohtaamisia. Kilpailuun voi osallistua 6.12.2015 saakka.

KAVIn logo

Koulujen elokuvapolku tukee elokuvakasvatuksessa

KAVIn Elokuvapolku on suunniteltu kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävän elokuvakasvatuksen tueksi. Verkkosivustolla käydään läpi elokuvailmaisun perusteita ja tutustutaan audiovisuaalisen kerronnan mahdollisuuksiin.

Ihmeelliset aivot -logo

Ihmeelliset aivot -sivusto tarjoaa tietoa oppimisesta

Mikä edesauttaa oppimista? Mitä aivoissa tapahtuu kun kuuntelemme musiikkia? Vaikuttaako pelaaminen aivoihin? Ylen ja Helsingin yliopiston yhteistyössä tekemä Ihmeelliset aivot -sivusto tarjoaa tietoa oppimisesta ja aivojen hyvinvoinnista.

Lukiodiplomien ohjeet lukuvuodelle 2016–2017 julkaistu

Opetushallitus on julkaissut 28.4.2016 taito- ja taideaineiden lukiodiplomien ohjeet lukuvuodelle 2016–2017. Kotitalouden, kuvataiteen, käsityön, liikunnan, median, musiikin, tanssin ja teatterin lukiodiplomien ohjeet löytyvät Edu.fin Lukiodiplomit-osiosta.

Koulukino-logo

Koulukinossa elokuvia ja elokuvien oppimateriaaleja

Haluatko järjestää oppilaillesi Koulukino-näytöksen elokuvateatteriin? Useita elokuvia ja elokuvan oppimateriaaleja on saatavilla Koulukinon sivuilla.

pelastakaa lapset logo

Tunteiden verkko -materiaali tukee ja auttaa nuoria

Pelastakaa Lapset on julkaissut Tunteiden verkko -materiaalin, joka tukee ja auttaa, kun seksuaalinen toiminta netissä mietityttää nuorta.

School Education Gateway -banneri

School Education Gateway tukee kansainvälistymistä

Portaali esittelee eurooppalaista koulutuspolitiikkaa, uutisia, suuntauksia, asiantuntijoiden artikkeleita, kansallisia hankkeita, kouluille suunnattuja toimia, vuorovaikutusmahdollisuuksia ja opetushankkeiden hyviä käytäntöjä. Sivusto tarjoaa kouluille kolme työkalua Erasmus+ hakemusten tekemiseen.

Pääministeripeli-logo

Kokeile päätöksentekoa pääministeripelissä

Rohkea Suomi -kampanjan pääministeripelissä vaikutat Suomen tulevaisuuteen. Onko poliittisten päätösten tekeminen todella niin vaikeaa kuin miltä joskus näyttää?

Tarinoita oppimisesta Suomessa

Opi ja elä -sarja tutustuttaa suomalaiseen koulutukseen eri-ikäisten päähenkilöiden tarinoiden kautta. Videot kuvaavat koulutusjärjestelmää opettajien koulutuksessa, oppimisympäristöissä ja aikuiskoulutuksessa.

Teknologia liikunnanopetuksessa

Teknologia liikunnanopetuksessa

Edu.fistä löytyy uutta materiaalia, jossa kerrotaan, miten teknologiaa voi hyödyntää liikunnanopetuksessa. Sivuilta löytyy mm. videoita, joissa annetaan vinkkejä eri laitteiden ja ohjelmistojen käyttöön.

Kotikansainvälisyys - Kansainvälisyystaitoja kaikille

Opetushallitus ja CIMO ovat laatineet esitteen kotikansainvälistymisestä kiinnostuneille.

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto

Työkaluja elokuvakasvatukseen - Elokuvapolku johtaa innostavasti liikkuvan kuvan luo

Elokuvapolku-nettipalvelu on suunniteltu kouluissa tehtävän elokuvakasvatuksen tueksi. Se antaa opettajille ja kasvattajille konkreettisia keinoja havainnollistaa elokuvakerronnan tekniikoita ilmaisten näytteiden avulla. Nettipalvelu on tarkoitettu peruskoulu- ja lukioikäisille lapsille ja nuorille.

Eurooppa. Tietolehti nuorille

Eurooppa. Tietolehti nuorille on koko EU:ta varten laadittu nuorille tarkoitettu tietolehti. Lehden tarkoituksena on kertoa, mitä ”Eurooppa” tarkoittaa.

kaikkialla.fi

Kaikkialla.fi -verkkopalvelun tavoitteena koulun toimintakulttuurin muutos

Kaikkialla.fi -verkkopalvelu kokoaa opettajia ja muita oppimisympäristöjen kehittäjiä avoimeksi asiantuntijaverkostoksi tavoitteenaan koulun toimintakulttuurin muutos. Verkkopalvelu on osa palveluekologiaa, jonka kehittämisestä vastaa Koulu Kaikkialla -hanke.

Eurokampus – taloustietoa verkossa

Suomen Pankin Eurokampus-verkkoaineisto pyrkii vastaamaan yläkoulun, lukion ja ammattiopiston taloustiedon opetussuunnitelmien tavoitteisiin erilaisten tehtävien, pelien, videoiden ja tekstien avulla.

Sinä päätät

Sinä päätät –verkkoaineisto käsittelee yksityisyyttä ja tietoturvaa netissä. Se sisältää kustakin teemasta lyhyen ajatuksia herättävän videon, kysymyksiä keskustelun pohjaksi ja tehtäviä.

Uusi muotoilu- ja arkkitehtuurikasvatuksen aineisto on julkaistu

Kaipaatko ideoita, näkökulmia ja tietoa muotoilusta ja rakennetusta ympäristöstä? Opetushallituksen uudesta Muotoilu- ja arkkitehtuurikasvatus -aineistosta voit saada kaikkea sitä oman opetuksesi tueksi.

POLKKA - hyviä käytäntöjä ja materiaalia peruskoulujen ja lukioiden kansainvälistymiseen

POLKKA on kansainvälisyyssivusto, jossa esitellään hyviä käytäntöjä ja materiaalia peruskoulujen ja lukioiden kansainvälistymiseen. Sivusto on tarkoitettu palvelemaan niin oppijan, opettajan, rehtorin kuin koulutuksen järjestäjänkin tarpeita.

Raportoi ruotsalaisuuden muistomerkki!

Muistomerkkien etsintää, kuvaamista ja muistomerkiksi soveltumisen arviointia voi toteuttaa osana minkä tahansa oppiaineen tai aihekokonaisuuden opetusta. Tehtävät sopivat hyvin toiminnalliseen ja tutkivaan oppimiseen sekä erilaisten oppimisympäristöjen hyödyntämiseen. Se käy myös malliesimerkiksi kotikansainvälisyydestä.

Lukiodiplomitodistus uudistui

Opetushallitus on uudistanut lukiodiplomitodistuksen. Lukiot voivat käyttää 27.4.2012 lähtien sähköisesti täytettävää ja tulostettavaa lukiodiplomitodistuslomaketta. Todistus on lukioiden käytettävissä lukion vieraiden kielten ja toisen kotimaisen kielen suullisen kielitaidon arvioinnin koepankin yhteydessä.

Selvitys lukiodiplomien suorittamisesta

Opetushallitus on selvittänyt lukiodiplomien toteutumista lukioissa lukuvuosina 2008–2009 ja 2009–2010.