20 meters skyttellöpning mäter uthållighet och rörelseförmåga

Uthållighet är kroppens förmåga att stå emot trötthet. Uthållighetsegenskaperna återspeglar i mångt och mycke andnings- och cirkulationsorganens funktionsförmåga. Andnings- och cirkulationsorganen transporterar nytt syre till kroppen, vilket ökar energin och främjar lärandet. Uthållighetsträning har många positiva effekter på hjärtat och blodomloppet.

Uthållighet ligger som grund för all rörelse. Då orkar barnet exempelvis simma tillbaka till stranden på sommaren och gå eller cykla till och från skolan. Via forskning har man kommit fram att god uthållighet och rörelsefärdigheter hjälper exempelvis att springa eller åka skidor snabbt, men också att koncentrera sig i skolan.

De motionsformer där flera stora muskelgrupper används, såsom skidåkning, simning, löpning eller cykling, är bra uthållighetsträning. Även många bollspel förbättrar uthålligheten, om spelandet är fortlöpande utan pauser. För att utveckla uthålligheten och rörelseförmågan är målet att 7–13-åringar rör på sig åtminstone 1,5 timmar och 13–16-åringar åtminstone en timme.

Resultatet i tabellen är prestationstiden (min:sek).

årskurs 5
flickor > 4:41
pojkar > 6:00
årskurs 8
flickor > 5:21
pojkar > 7:22

Ert barns uthållighet och rörelseförmåga är på en nivå, så att hon eller han utmärkt klarar av vanliga vardagssysslor. Ni ser väl till att barnet får mångsidig mat och tillräckligt med sömn!

årskurs 5
flickor 3:16–4:40
pojkar 3:59–5:59
årskurs 8
flickor 3:30–5:20
pojkar 5:00–7:21

Ert barns uthållighet och rörelseförmåga är på en sådan nivå, så att hon eller han klarar av vanliga vardagssysslor. Vardagsmotion, t.ex. att ta sig till och från skolan för egen kraft eller utelekar tillsammans med kompisar, tillräcklig sömn och mångsidig mat, är ytterst viktigt för att orka både i skolan och på fritiden. Det viktigaste är att barnet flera gånger i veckan får röra på sig så att hon eller han blir andfådd. Det här är ett mycket bra utgångsläge för utveckling.

årskurs 5
flickor < 3:15
pojkar < 3:58
årskurs 8
flickor < 3:29
pojkar < 4:59

Ert barns uthållighet och rörelseförmåga behöver träning. Uthålligheten är den grund på vilken den fysiska funktionsförmågan kan byggas. Motionsformer som förbättrar uthålligheten, exempelvis att gå, jogga och cykla, stärker senor, leder, muskler och speciellt hjärtat och lungorna. En god uthållighet, hälsosam mat och tillräcklig sömn hjälper barnet att orka både i skolan och på fritiden. Tar sig ert barn för egen kraft till kompisar, fritidssysselsättningar eller skolan?

© Utbildningsstyrelsen | fornamn.efternamn@oph.fi | Skriv ut
28.02.2017