Kotitalous

Kotitalous yleissivistävän koulutuksen perusopetuksen oppiaineena on monipuolinen ja toiminnallinen arjen hallintaa harjoittava taito- ja taideaine, jolla on myös yhteiskunnallinen ulottuvuus. Kotitalousopetuskehittää arjen hallinnan edellyttämiä käytännön työtaitoja, yhteistyövalmiuksia ja tiedonhankintaa sekä niiden soveltamista arkielämän tilanteissa.

Oppilasta ohjataan ottamaan vastuuta terveydestään, ihmissuhteistaan ja taloudestaan sekä lähiympäristön viihtyisyydestä ja turvallisuudesta. Keskeiset sisältöalueet ovat perhe ja yhdessä eläminen, ravitsemus ja ruokakulttuuri, kuluttaja ja muuttuva yhteiskunta, koti ja ympäristö.

Ajankohtaista

Kuvituskuva

Materiaalia ruokahävikistä oppitunneille

Saa syödä -sivustolta saat runsaasti vinkkejä kestäviin ruokavalintoihin ja ruokahävikin vähentämiseen. Tutustu ja poimi omalle oppitunnillesi!

Lupa kokata

Lupa kokata -materiaaleja opetukseen

Lupa kokata -aineisto on erityisesti peruskoulun ja toisen asteen opetukseen suunniteltu opetuskokonaisuus, jonka pohjalta oppilaan on mahdollista suorittaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran virallinen hygieniaosaamistodistus eli hygieniapassi. Lupa kokata -oppimateriaalista on tuotettu tulostettava oppilasmateriaali sekä oma versio S2-opetukseen.

Kestävä ruoka -tunnuskuva

Kestävä ruoka -koulutusaineisto tuo opettajille työkaluja ruokailmiöihin

Kestävä ruoka - ruokakasvatuksesta ilmiöitä opetukseen -täydennyskoulutuksen materiaali on julkaistu Ruokatiedon verkkosivuilla. Materiaali tarjoaa tietoa ja välineitä toteuttaa monialaisia opetuskokonaisuuksia kouluissa.

Iloa alakoulun ruokakasvatukseen

Hyvän olon eväät -ruokakasvatusaineisto opettajille

Hyvän olon eväät -opettajan opas tarjoaa toimintatapoja koulujen ruokakasvatukseen. Osana Aija Laitisen pro gradu -työtä syntynyt ruokakasvatusaineisto sisältää tuntisuunnitelmia eri oppiaineiden käyttöön ja sitä voidaan hyödyntää erityisesti alempien vuosiluokkien kotitalous-opetuksessa.

Kuva julkaisun kannesta

Kotitalouden opetustilat ja työturvallisuus

Opetushallitus julkaisi vuoden 2014 alussa uuden kotitalouden opetustiloja ja työturvallisuutta käsittelevän oppaan. Oppaassa tuodaan esiin näkemyksiä perusopetuksen kotitalouden opetustilojen teknisestä ja toiminnallisesta suunnittelusta ja varustamisesta.

Näytä kaikki