Pohjoismainen yhteistyö

Pohjoismaiden välinen yhteys on aina ollut tiivis. Virallinen pohjoismainen yhteistyö kuuluu maailman vanhimpiin alueellisiin yhteistyömuotoihin. Esimerkiksi Pohjoismaiden neuvosto, eli pohjoismaiden parlamenttien yhteistyöelin, perustettiin jo vuonna 1952. Pohjoismaiden ministerineuvosto syntyi kaksi vuosikymmentä myöhemmin.

Pohjoismaalaiset ovat jo vuosikymmeniä, kauan ennen kuin EU päätti samankaltaisista oikeuksista, voineet matkustaa ilman passia ja tehdä töitä ja opiskella toisessa Pohjoismaassa. Meillä Pohjolassa on toisin sanoen ollut ja on edelleen paljon annettavaa toisillemme.

Presidentti Martti Ahtisaari, joka johtaa Crisis Management Initiative -järjestöä (CMI), toteaa Onko Pohjolalla kieli solmussa? -kirjassaan, että Suomi on historiallisesti ja kulttuurisesti kietoutunut muuhun Pohjolaan. Ahtisaarella on ollut valtava hyöty pohjoismaisesta identiteetistään, eritoten kansainvälisissä tilanteissa.

Lue lisää

Onko Pohjolalla kieli solmussa? -julkaisu Pohjoismaiden neuvoston sivuilla
Norden.org

CMI:n raportti käsittelee elämänlaatua Pohjoismaissa:
A recipe for a better life – experiences from the Nordic countries -raportti

Suomessa pohjoismaista yhteistyötä koordinoi PYS-yksikkö ulkoministeriössä. Nuoret ovat olleet tärkeä painoalue viime vuosina:
Sihteeristön tutkimus nuorten pohjoismaalaisten haasteista (pdf)

© Opetushallitus, Hakaniemenranta 6, PL 380, 00531 Helsinki etunimi.sukunimi@oph.fi | Tulosta
22.01.2014