Erja Korteniemi-Poikela ja Raisa Cacciatore: Seksuaalisuuden portaat

Suunnitelmallista, kokonaisvaltaista ja ikätasoista seksuaalikasvatusta lapsille ja nuorille

Tervetuloa Seksuaalisuuden portaat -käsikirjan esittelysivuille! Käsikirja on tarkoitettu seksuaalikasvattajina toimiville opettajille ja terveydenhoitajille erilaisissa opetustilanteissa käytettäväksi. Portaiden virikekuvat voi esittää oppilaille dokumenttikameralla kirjasta tai tämän sivuston ”Virikekuvat” -osiosta.

Seksuaalisuuden portailla merkityksen saavat kaikki ne tärkeät tunteet ja vaiheet, jotka koetaan paljon ennen kuin seksi kumppanin kanssa on ajankohtaista. Aineiston avulla opettaja tarjoaa lapselle ja nuorelle mahdollisuuden oppia:

  • ajankohtaisia tietoja, taitoja ja asenteita,
  • keinoja kehittää omia tunne- ja vuorovaikutustaitoja,
  • ymmärrystä itsensä suojaamiseen.

Päiväkodeissa aloitetaan kehotunnekasvatuksella. Alakoulussa tietotaitoa oman kehon ja seksuaalisuuden kehitykseen lisätään ja murrosikäistä kohdellaan silkkihansikkain. Peruskoulusta lähtevä rohkaistuja tarvitsee selviämistaitoja itsenäiseen päätöksentekoon. Seksuaalisen kehityksen tukeminen ja suojaaminen on aikuisten tehtävä. Ennen kaikkea lapsi tai nuori tarvitsee aikuisen, joka uskoo ja luottaa häneen ja haluaa antaa tarpeellisia tietoja.

Kirja sisältää lisäksi oppituntien sisältöehdotuksia ja toiminnallisia harjoituksia teemojen käsittelyyn. Siinä on myös aihetta syventäviä asiantuntija-artikkeleita sekä autenttisia tarinoita eri-ikäisten ihmisten seksuaalisuuden portailta.

Kirjan sisältö (pdf)

Vuonna 2015 ilmestynyt Opetushallituksen kustantama käsikirja on tuotettu yhteistyössä Väestöliitto ry:n kanssa.

Verkkokauppa

Seksuaalisuuden portaat

Boken är översatt till svenska:

Sexualiteten steg för steg

© Opetushallitus | etunimi.sukunimi@oph.fi | Tulosta
09.01.2018