MÅNDAG – O TIDER, O SEDER

En vacker dag bjöd Skötsam, Fågelskogens mest hjälpsamma stare, hem alla sina vänner till sin holk. Ladusvalan Punktlig, klädd i frack och med cylinderhatten käckt på svaj, flaxade in under takskägget på starholken. Nötskrikan Vresig dök också upp, som alltid med sin randiga mössa djupt neddragen över ögonen för att slippa att få snuva. Till slut flög också den allvetande ugglan Sedlig med tunga vingslag från sin grandunge.

Skötsam väntade på sina gäster i sin starholk och hade dukat bordet med sina finaste larver och en stor kanna nyss tappad sav. Först stack ladusvalan Punktlig in huvudet genom dörröppningen, lyfte på hatten och sträckte fram sin högra vingspets för att hälsa på staren Skötsam. "Goddag och tack för inbjudan!" Skötsam hade knappt hunnit önska Punktlig välkommen när nötskrikan Vresig flög in i holken, knuffade undan Punktlig och flaxade fram till bordet med mössan över ögonen.

"Men Vresig då! Inte får du knuffas på det där viset!" hojtade Skötsam. "Ta nu av dig mössan! Kom och säg goddag ordentligt!"

"Har du öronvärk eller varför är du så sur?" undrade staren Skötsam vänligt, men Vresig svarade inte utan drog bara mössan längre ned över öronen och plockade upp en larv med näbben.

"Det är inget fel på hans öron!" utbrast svalan Punktlig. "Han kan bara inte uppföra sig ordentligt!" "Jag kom i alla fall i tid!" fräste nötskrikan Vresig och fortsatte att äta med mössan över ögonen.

Just då gled ugglan Sedlig fram till starholkens öppning, tog av sig sin blåa nattmössa och sträckte fram vingspetsen mot staren Skötsam. "Godkväll och tack för inbjudan! Jag är ledsen att jag är lite sen men jag blev bländad av kvällssolen och krockade med trädet bredvid."

"Du gjorde dig väl inte illa?" frågade Skötsam omtänksamt och hjälpte ugglan att rätta till de vingpennor som låg snett efter kollisionen.

Svalan Punktlig var fortfarande arg på Vresig, eftersom han inte hade gjort plats för de övriga vid bordet. "Sedlig, säg du också till Vresig att han ska uppföra sig! Han varken sade goddag eller skakade hand med oss!"

"Vresig, vet du inte varför vi hälsar på varandra genom att skaka hand?" frågade Sedlig lugnt.

"Nej", svarade nötskrikan förläget. "Finns det alltså någon anledning till det?"

"Det är klart att det finns! Det finns en anledning till alla seder och bruk", skrattade Sedlig och förklarade sedan att man förr i tiden viftade med högra handen redan på långt håll för att visa att man var obeväpnad och vänligt sinnad. När man kom närmare hälsade man genom att skaka hand. På så sätt visade man att man ville vara vänner och ingendera hade planer på att anfalla den andra.

"Jaså", muttrade Vresig och sträckte fram vingen mot staren Skötsam. "Hejsan! Visst är vi väl kompisar?"

Svalan Punktlig var fortfarande inte riktigt nöjd. "Och mössan då? Den har Vresig kvar på huvudet fastän han sitter inomhus vid matbordet!"

Sedlig skrattade och förklarade att man förr i tiden bar hatt som ett tecken på frihet och att man visade respekt genom att ta av sig hatten. Därför lyfter man ännu idag på hatten när man hälsar på någon och tar av sig hattar, mössor och luvor helt och hållet när man är inomhus. Vid matbordet sitter man aldrig med hatten på huvudet, eftersom mat är något viktigt.

Medan Sedlig pratade tog nötskrikan Vresig förstulet av sig mössan, för han var ingen dum fågel. Dessutom började det bli varmt i holken.

"Bästa vänner!" sade staren Skötsam, när alla läckerheter var uppätna och kannan med sav var tom. "Kanske vi tillsammans kunde lära oss goda seder så att vi kan ha det allt trevligare tillsammans!"

"Finfint!" utropade Punktlig. "Tja, varför inte", muttrade Vresig och reste sig från bordet. "Vad glömde du?" frågade ugglan Sedlig och blinkade åt de övriga. Vet ni vad Vresig glömde?


Uppgifter för hela klassen eller i grupp

1. Med vilken hand skakar man hand? - öva på att skaka hand med varandra - räcker det med att skaka hand eller ska man också nicka, buga eller niga?

2. Fundera tillsammans på vad de här huvudbonaderna är till för och vad de säger om den som bär dem. (till uppgiften hör enkla tecknade bilder: studentmössa, doktorshatt, mitra, pilothatt, F1-keps, krona)

3. Eleverna kan också teckna hattar eller pyssla egna hattar i klassen och fundera på hur de kan användas.